Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac pretplatnik

Pobožni Piroćanac redovno ide u crkvu i uvek ostavi neki sitniji prilog. Takav je red. Jedne nedelje dodje na jutrenje, gužva u crkvi, pomoli se i lati se džepa da opet ostavi prilog. Medjutim, u toj gužvi umesto sitnih novčanica ostavio je petsto dinara na ikoni. Živ se pojeo zbog greške i smisli način da to ispravi. Svake sledeće i svake naredne nedelje, piroćanac se pomoli, nakloni i onda šapne ikoni: – Pretplatnik.

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac i noga

Objašnjava Piroćanac svom gostu kojim putem da stigne do njega. – Najpre skreneš desno kad udješ u Pirot. Dodješ do kružnog toka i iz njega izadješ levo. Ta ulica je dugačka, ideš do kraja, skreneš opet levo i udješ u moju ulicu. Peta kuća sa zelenim krovom je moja. Ostaviću otvorenu kapiju. Udješ u dvorište, parkiraš auto, ideš sa zadnje strane kuće, popneš se uz stepenice i videćeš ulazna vrata. E, ta vrata otvoriš nogom i udješ. Čekamo te. Gostu je sve jasno osim jednog detalja: – A zašto nogom da otvorim vrata? Piroćanac mu objasni: – Nećeš valjda da dodješ s’prazne ruke?

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac častio ženu

Izveo Piroćanac ženu u grad da prošetaju. Žena čežnjivo gleda izloge, ali ništa ne govori jer zna da bi uzalud bilo šta poželela da joj kupi. Medjutim, kada su prošli pored jednog restorana iz koga se širio neodoljiv miris roštilja, nije uspela da se uzdrži: – Joj, kako lepo miriše, baš bi mogli da udjemo i naručimo bar najmanju porciju. Piroćanac je odmah rešio problem: – Dobro, idemo do najbliže pekare da kupimo lepinju pa će se vrnemo da gricnemo lepinju, malo pomirišemo roštilj, pa gricnemo, pa pomirišemo…

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac izbegao sidu

Došao Piroćanac sa sinom u mesaru da kupi prase za krsnu slavu. Pita mesara: – Kolko je pare ovoj malečko prasence? – Dve iljade. – A kolko pare ovoj po golemo? – Petstotine dinara. – Kakoj to da je golemo pojeftino? – Pa golemo ima sidu. – E daj mi onda golemo. Sin Piroćanca povika: – Tato, tato, pa ču li ti da golemo ima sidu? – Ču, ču. Al, mi ga neće je*emo nego će ga jedemo.

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac i odložena slatkoća

Mali Piroćanac mnogo voli slatkiše i stalno moli mamu i tatu da mu kupe nešto slatko. Piroćanac stalno odlaže odluku da ispuni detetu želju i kada je žena insistirala da mu kupi bombone, Piroćnac donese kući jednu kesu bombona i da detetu jednu. Kada je dobio bombonu, mali Piroćanac je danima držao i prevrtao po ustima, Sažalila se mama i kaže mužu: – Molim te skini detetu celofanče. Neka se zasladi malo.

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac, cipelke i gaćice, „čarolija“

Piroćanac kupi sinu nove cipele i naredi da ih čuva i svakodnevno glanca. Sin poslušan, glanca da liče na ogledalo. Nadje se sa devojkom, zavuče cipelu pod suknju i saopšti: – Imaš šarene gaćice. – Kako znaš? – Čarolija. Sledeće večeri opet zavuče cipelu: – Večeras imaš gaćice na tufne. – Ma kako to da opet znaš? – Čarolija. Devojci sve to već ide na živce i treće večeri dodje na sastanak bez gaćica. Mladi Piroćanac zavuče cipelu pod suknju, gleda, premešta levo, desno, napred, nazad i ništa. Napravi pauzu pa opet i opet ništa. Uznemiren poče da kuka: – Lele, će me utepa tatko kad vidi kolka mi je „RUPA“ na cipelku, leleeeee.

Posted in Vicevi o Piroćancima Vicevi o Policajcima

Piroćanac podmićuje Policajca

Piroćanac vozi kroz grad nedozvoljenom brzinom i zaustavi ga saobraćani policajac. Sišavši sa motora, strogim glasom saobraćajac se obrati Piroćancu: – Vozili ste prebrzo, molim vas saobraćajnu i vozačku dozvolu! Dodaje Piroćanac saobraćajcu dokumenta, kad iz futrole za dozvolu ispadne kesica sa šećerom. Pita saobraćajac Piroćanca: – A šta je ovo? Piroćanac u nadi da je to dovoljno da odobrovolji saobraćajca kaže: – Pa to vam je da imate za kafu.

Posted in Vicevi o Piroćancima

Mali Piroćanac i računica

Mali Piroćanac u školi na času matematike došao na red da odgovara i popravi ocenu. Pita ga nastavnica: – Imaš deset jabuka i pola daš bratu. Koliko ti je jabuka ostalo? Mali Piroćanac kao iz topa odgovori: – Devet ipo.

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanska veridba

Piroćanac se dugo zabavljao sa devojkom i rešio da se ženi. Kupio je lep prsten, isprosio je kako običaji nalažu i krenu pripreme za svadbu. Medjutim, Piroćanac se nije složio ni sa jednim predlogom oko organizacije svadbe sa obrazloženjem da je mnogo toga nepotrebno i bacanje para. Dozlogrdilo njegovoj verenici i odluči da raskine veridbu i vrati mu prsten. Ode njegovoj kući i kaže: – Ne mogu da se udam za takvu ciciju, evo vraćam ti prsten. Piroćanac je uzeo prsten nazad i pitao nesudjenu ženu: – A gde je kutijica?

Posted in Vicevi o Piroćancima

Piroćanac uštedeja

Dolazi Piroćanac u Niš kod prijatelja zadihan i umoran. Pita ga prijatelj: – Pobogu čoveče, šta ti se desilo? – Ne pitaj, dušu nemam al sam uštedeja 500 dinara. – Šta si radio kad si uštedeo? – Trčao sam po autobus od Pirot do Niš. – Epa, mogao si da uštediš 3 ihade. – Kako bre? – Pa da si trčaja po taksi.